Ekologiczna kamienica miejska Daintree
Koncepcja budynku zakładała poszukiwanie rozwiązań, które maksymalnie wykorzystywałyby przestrzenie wewnętrzne pełniące zróżnicowane funkcje. Założenia uwzględniały usytuowanie okien pokojów dziennych od strony południowej w celu zapewnienia najlepszego nasłonecznienia tych pomieszczeń.
W ten sposób zaprojektowano dwupoziomowy dziedziniec nawiązujący do podobnych założeń przy Camden Street. Przestrzeń ta stanowi oryginalny i urokliwy zakątek w miejskiej kamienicy. Na pierwszym piętrze zlokalizowano taras słoneczny, który jest używany zarówno przez mieszkańców, jak i pracowników biur. Zimą światło słoneczne wpada poprzez ekran z bambusa, tzw „zieloną bramą”, która jednocześnie na niższym poziomie jest przechowalnią dla rowerów. Rowery traktowane są priorytetowo w tej przestrzeni, która również służy jako „galeria sztuki”, a wykonana została na zamówienie ze znalezionych odłamków szklanych i ceramicznych przez brazylijską artystkę Betę Melo.
Budynek otrzymał prestiżowe nagrody:
• Nagroda Królewskiego Instytutu Architektów Irlandzkich RIAI Architecture Awards 2006
• Nagroda za projekt architektoniczny Building Design Award 2005 przyznana przez SEAI Sustainable Energy Authority of Ireland (państwowa agencja ds. zrównoważonej energii).
LOKALIZACJA
Budynek Daintree zajmuje wąską działkę w przestrzeni miejskiej przy Pleasants Place na Camden Street w Dublinie. Nawiązuje w swoją skalą do zmieniającego się ostatnio charakteru tej części miasta. To budynek mieszkalno-biurowy z przestrzenią dla usług rzemieślniczych, handlowych i gastronomicznych.
Jego funkcjonalność odzwierciedla tradycyjną tożsamość tego obszaru miasta. Irlandczycy nazywają ten budynek “najbardziej zrównoważonym budynkiem mieszkalnym w kraju”.
FUNKCJE
Parter oraz piwnica budynku mieści warsztat poligraficzny z jednej strony i kawiarnię oraz sklep z drugiej. Obie przestrzenie otwierają się na wewnętrzny dziedziniec. Na piętrze budynku zlokalizowano biura dostępne bezpośrednio z ulicy, połączone z tarasem od tylnej, południowej strony mieszkań. Drugie i trzecie piętro zajmują apartamenty, z których rozciąga się widok na panoramę miasta. Apartamenty połączone są z zielonymi tarasami usytuowanymi na dachach budynku. Wszystkie elementy obiektu mają unikatowe wzornictwo i są tak zaprojektowane, aby mieszkańcy odczuwali domową atmosferę tego miejsca.
ROZWIĄZANIA EKOLOGICZNE I ELEMENTY ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU
Dobór materiałów do budowy Daintree podlegał restrykcyjnym zasadom ekologicznym. Wybrano gatunki drewna o określonych parametrach termicznych, wysokiej jakości tynki wapienne oraz miedź. Ambicją autorów budynku Daintree było i jest pogodzić zasady zrównoważonego rozwoju z wykreowaniem ciekawej architektury miejskiej i przytulnymi zakątkami.
Daintree jest przykładem budynku wykorzystującego pełne spektrum elementów i systemów ekologicznych, które stosuje w swoich projektach firma projektowa Solearth. Jest to projekt obejmujący wiele aspektów ekologicznych w sposób całościowy, a nie koncentrujący się na pojedynczych rozwiązaniach.
Konstrukcja budynku sprzyja wykorzystaniu zrównoważonych i trwałych materiałów budowlanych. Zastosowano drewnianą konstrukcje szkieletową, zielone dachy i ściany z drewna izolowane owczą wełną. Do ogrzewania budynku wykorzystuje się energię słoneczną uzyskiwaną z kolektorów słonecznych oraz energię geotermalną, poprzez pompę ciepła z ziemi.
Wodę deszczową wykorzystuje się na potrzeby obiektu, w toaletach. Apartamenty są inteligentne energetycznie i wysoce energooszczędne, uzyskując certyfikat energetyczny na poziomie A3 (zgodnie z systemem certyfikacji EU). Zapotrzebowanie budynku na energię waha się w przedziale 49-61 kWh/m2/rok.
ŻYCIE SPOŁECZNE
Kawiarnia „Cake” otrzymała nagrodę za przygotowywanie i serwowanie lokalnej i ekologicznej żywności. Magazyn „Time Out” wskazał ten lokal jako jedno z pięciu miejsc, jakie należy odwiedzić będąc w Dublinie, ze względu na jego położenie w budynku Daintree oraz na niezwykle przyjazną atmosferę panującą na dziedzińcu.
„Jesteśmy bardzo dumni z przygotowywanych przez nas kaw. Ziarna pochodzą z plantacji sprawdzonych pod względem etyki ich działalności oraz w pełni identyfikowalnych. Kawa jest importowana i palona raz w tygodniu przez renomowaną firmę i dostarczana do nas następnego dnia. Smak kawy jest niepowtarzalny”.
Kawiarnia jest prowadzona ekologicznie, stosuje tylko środki i produkty biodegradowalne. Nie stosuje się plastiku, a serwetki i wszystkie inne elementy pochodzą z recyklingu.
DANE OBIKETU
Nazwa: Budynek Daintree
Wartość zamówienia: 3 mln €
Zakończenie budowy: październik 2005
Lokalizacja: Pleasants Place, Dublin 8
Autorzy projektu Daintree: Brian T O’Brian i Mike Haslam z pracowni Solearth